pinterest
Het nut van een fijnstoffilter

Het nut van een fijnstoffilter

Een woning kun je op diverse manieren verwarmen. De cv-ketel wordt hiervoor het meest gebruikt. Door radiatoren in alle kamers wordt je huis behaaglijk warm. Dit is een geheel andere wijze van verwarmen dan de klassieke wijze. Toen bestond de verwarming uit een open haard. Toch is de open haard of houtkachel nog razend populair.

Hout stoken in de huidige tijd

Het stoken van hout door middel van een open haard of houtkachel is de laatste jaren onderhevig aan discussie. Dit heeft vooral met de klimaatdiscussie te maken. Het is ook wel bewezen dat stoffen die vrij komen bij het stoken van hout, niet altijd even goed voor het milieu en de gezondheid zijn. Daarom blijft de kachelbranche ook innoveren. Houtkachels worden duurzamer gemaakt, zodat de warmte langer wordt vastgehouden. Ook de pelletkachel mag als een duurzame houtkachel gezien worden. Daarnaast speelt het gedrag een belangrijke rol. De uitstoot van fijnstof is al tot een minimum beperkt als er met goed en droog haardhout wordt gestookt.

Hout stoken blijft populair

Wanneer je de houtkachel op het centrale verwarmingssysteem aansluit, is het mogelijk om je woning te verwarmen zonder hierbij afhankelijk te zijn van energieleveranciers. Maar ook als je energieleveranciers wel nodig hebt doordat je de woning met je cv-ketel verwarmd, dan is de open haard en houtkachel nog steeds gewenst. Het gaat namelijk niet alleen om het verwarmen, maar ook om de sfeer. Het vlammenspel, het knisperende vuurtje en de geur van brandend hout is nu eenmaal zeer sfeervol. Om dit toch op een ecologisch en gezonde wijze te blijven doen, kun je een fijnstoffilter installeren.

Wat doet een fijnstoffilter?

Een fijnstoffilter voor de schoorsteen is iets anders dan de traditionele filter. We hebben het dan ook over een ioniserende fijnstoffilter. De fijnstoffilter wordt aan de bovenzijde van de schoorsteen geïnstalleerd. Hieraan hangt een elektrode die in de schoorsteen loopt. De elektrode slaat automatisch aan wanneer er een verschil in temperatuur tussen de boven- en onderzijde van de elektrode wordt geconstateerd. De elektrode produceert elektronen die zich vastgrijpen aan de roetdeeltjes die vrij komen. Door de elektrostatische kracht blijven de roetdeeltjes aan de binnenkant van de schoorsteen vastkleven. Op deze wijze wordt maar liefst 95 procent minder fijnstof uitgestoten. Dit is ook fysiek te zien. Normaliter komt er grijze rook uit de schoorsteen. Na het aanbrengen van de fijnstoffilter een nagenoeg onzichtbare rook.

Installatie van fijnstoffilter

Met een houtkachel stoken en een hart voor het milieu hebben gaat met een fijnstoffilter dus prima samen. Net zoals andere milieuvriendelijke maatregelen, is de aanschaf van een fijnstoffilter een investering. De gemiddelde kostprijs is €2.000,- en je moet rekening houden met een kleine €30,- aan jaarlijkse elektriciteitskosten. Hiervoor kun je je houtkachel zonder schuldgevoel aanzetten. Het is aan te raden om voor een optimale werking de schoorsteen deze jaarlijks te laten reinigen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Vind een verkooppunt in de buurt

Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuwe haard? De zoektocht naar de perfecte haard begint met het verzamelen van ideeën en het kiezen van de juiste haardspecialist. Laat je goed informeren en bedenk van tevoren aan welke eisen jouw haard moet voldoen. Ontdek hier de dealers van topmerken voor haarden in heel Nederland. Deze gespecialiseerde dealers beschikken over uitgebreide kennis en ervaring en kunnen je adviseren over de beste haarden die aansluiten bij jouw specifieke wensen. Bezoek verschillende verkooplocaties om inspiratie op te doen, deskundig advies te krijgen en de ideale haard voor jouw woning te vinden. Overweeg ook om een afspraak te maken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin de specialist jouw situatie en wensen in kaart brengt. Naast advies over het type haard, kunnen deze dealers je ook informeren over de installatie en het onderhoud. Zo weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van een haard die perfect past bij jouw woning en levensstijl. Gebruik deze handige kaart om alle verkooplocaties in jouw buurt te vinden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends en inspiratie op het gebied van wonen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over alles wat met wonen te maken heeft, gewoon in je mailbox!

Elke maand delen we inspirerende ideeën voor je tuin, praktische tips voor je keuken, en innovatieve oplossingen voor je buitenruimte. Of je nu droomt van een luxe zwembad, een moderne keuken, of een gezellige tuin, onze nieuwsbrief biedt de perfecte bron van inspiratie om jouw woondromen werkelijkheid te maken. Blijf up to date over aankomende woonbeurzen en ontdek de laatste trends en producten. Met onze nieuwsbrief mis je geen enkel belangrijk woonnieuwtje meer.

Meld je hieronder aan en start je dosis inspiratie! 

Woonbrochures aanvragen

Ontdek de nieuwste trends en inspiratie voor je huis door woonbrochures van verschillende merken bij ons aan te vragen. Deze brochures bieden gedetailleerde informatie over de nieuwste meubelcollecties, verfkleuren, interieuraccessoires en meer. Of je nu je woonkamer wilt vernieuwen, je keuken wilt upgraden, of je slaapkamer een frisse look wilt geven, deze merken helpen je op weg.

Aanvragen is eenvoudig en gratis: vul het online formulier in en ontvang de brochures direct in je brievenbus of digitaal in je mailbox, afhankelijk van wat het merk aanbiedt. Laat je inspireren door de prachtige foto's en deskundige tips, en creëer jouw droominterieur met onze hulp. Vraag vandaag nog je woonbrochures aan!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen